Date: Feb 12, 2013 3:23 AM
Author: Ulf-Dietrich Braumann
Subject: 3D plots remain black in front end

Dear mathgroup,

I just have installed Mathematica 9.0.1 on my admittedly ancient FSC E-series
LIFEBOOK with WinXP SP3.

However, I run into 3D rendering problems, all plots generated by Plot3D
or related functions remain black. Also, if I open a previously used
notebook from a Mathematica 8.0.4 session: once I touch the 3D graphics, e.g. to
turn the 3D figure the output gets black. Interestingly, if I copy such
graphics as raster into clipboard and paste it into some photo editor,
this raster graphics no longer is a black image, instead it shows the
previously missing rendering.

Vice versa, once I transfer a notebook with such wrong renderings to
another machine also running Mathematica 9.0.1, as soon as I click into the wrong
black output it is re-rendered and then the 3D graphics gets visible.

As I did not have such problem with Mathematica 8.0.4 on the same machine, my
question is if someone knows some switch to let the front end again draw
all such 3D output? I was running dxdiag.exe but every test was passed
without any complaint. As it seems, Mathematica 9 is setup assuming some hardware
acceleration which is not provided by the built-in ATI Radeon IGP 340M. So
my question is if there is a chance to instead let the MESA library do the
renderings? I did not find a switch in the global preferences.

Greetings - UD

BTW, the CDF browser plugin test
http://www.wolfram.com/cdf-player/plugin/success.html just after
installing Mathematica 9.0.1 also has 3D rendering problems, here the drawing area
of the spinning flat mathematica symbol has remained just purely white,
while the raster graphics again can be copied into clipboard and watched
in some image viewer.